Te tudtál róluk? - 7 izgalmas tény a Kanári-szigetekről

N-Tours | 2021.09.16 | Utazás

Tudtad, honnan kapta nevét a Kanári-szigetek? Tudod melyik sziget a mikulásvirág otthona? Van ötleted, hol található a világ leghosszabb árnyéka?
Ha a válaszod nem, ne aggódj, nem vagy vele egyedül. Tarts velünk, hogy minden kérdésre meglegyen a válasz!

Havas Tenerife, a világ leghosszabb árnyéka és a hódítók..

Bár Tenerifét az „örök tavasz szigete”-ként emlegetik a legtöbbet, azért itt is szokott hullani a hó. Attól azonban nem kell tartani, hogy a tengerparti napágyakat is befedi. A hótakaró csak a világ harmadik legmagasabb vulkánjának, a Pico de Teide (3718 méter a tengerszint feletti magassága) tetejét díszíti, ezzel színesítve az amúgy sem hétköznapi tájat. Egyébként Tenerife „havas” -t jelent a sziget őslakosainak nyelvén...A szunnyadó Teide vulkán Tenerife középső részét foglalja el a Teide Nemzeti Park részeként. Érdekesség, hogy napkeltekor a hegy a világ leghosszabb (200km) árnyékát veti.

Tenerifével kapcsolatban az is kevésbé ismert, hogy a történelem során több népcsoport is megpróbálta már a fennhatósága alá vonni. Különösen az angolok igyekeztek rátenni kezüket, 1797-ben meg is támadták Santa Cruz de Tenerifét, de nem jártak sikerrel.

A fütyülő La Gomera

A gyenge nyelvérzékkel megáldott turistáknak a Kanári-szigetek második legkisebb tagja valódi felüdülést jelenthet. Izgalmas tény, hogy itt a spanyol szavak mellett a helyiek egy egyedi fütty-nyelv segítségével is „társalognak”. A Silbo Gomero ugyanis a szigetek őslakosainak kommunikációs eszköze volt. Különlegeség, hogy La Gomerán a mai napig használatban van, köszönhetően annak, hogy az iskolákban a tananyag részeként oktatják. Így, akinek nem megy a spanyol, az akár füttyszó segítségével is megértetheti magát. Igaz, jobban bele gondolva, nem is tudom melyiket nehezebb elsajátítani: a spanyolt vagy a Silbo Gomerot?!

Egy biztos, a napsütötte La Gomera széles völgyei és masszív hegyei a mai napig a helyiek szívéből szóló füttyszótól hangosak.

 

Az eco-friendly El Hierro

A kis dolgokból is hatalmas csodák születhetnek, erre a legjobb példa El Hierro törpe szigete! A Kanári-szigetek legkisebb, lakott tagjának érintetlen természeti értékei UNESCO Világörökségi védelem alatt állnak. Amennyire óvott, olyan értékes és csodálatos is egyben itt a környezet. Ezt az 1000 méter tengerszint feletti magasságú, ködös hegyekben tett romantikus séta alatt meg is lehet tapasztalni. Ezen felül alámerülhetünk a színes víz alatti királyságba, vagy élvezhetjük El Hierro ínyenc konyháját – szigorúan ökológiai üzemmódban. Érdekesség, hogy a sziget működéséhez szükséges energia nagy része természetes forrásokból származik. Itt a nap, a víz és a szél ereje aranyat ér!

Lanzarote a mikulásvirág otthona

Misztikus táj, tengerparton magasodó kaktuszok, tevetúrák és a karácsony elmaradhatatlan kelléke, a pirosan csillogó mikulásvirág – ez Lanzarote. A természeti szépségekben dúskáló szigeten a szemet gyönyörködtető látványosságok mellett különleges ételeket is kóstolhatunk.

 

Gran Canaria és egyben a Kanári-szigetek nevének eredete

Gran Canarianevének hallatán elsőre azt gondolhatnánk, hogy a sziget és ezzel együtt az egész szigetvilág nevét a kanárimadárról kapta. Az igazság az, hogy ez pont fordítva történt: a pompás színű madarakat nevezték el a szigetekről.

A kanári madarakon kívül Gran Canaria ritka kék pintyeket, hiúzokat és különleges, hatalmas fákat rejt. Legjellegzetesebb állata mégis a fóka, amelyet a rómaiak tengeri kutyaként emlegettek. Latinul a kutya szó canaria -t jelent, tehát Gran Canaria neve innen ered.

A Kanári-szigetek és így Gran Canaria is egész évben vonzza a drámai vulkáni tájra, mézédes gyümölcsökre, minőségi borokra, nyugodt légkörre, sós tengeri levegőre és napsütéses tengerparton való pihenésre vágyókat.

Vissza a hírekhez