1. nap: Budapest – Lyon - Dijon (210 km)
Elutazás Budapestről az Easyjet járatával. Érkezés Lyonba, majd utazás Dijon felé. Burgundia borvidéke a közelmúltban felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Dijon és Beaune városok közötti terület történelmi szőlőbirtokaival és különleges klímájával egyedülálló a világon. Az itt termelt borok a legjelentősebbek és a legdrágábbak közé tartoznak Franciaországban és a világon, többek között a Romanée-Conti, a Vosne-Romanée vagy a Montrachet. Burgundiában csak kevés szőlőfajtát termesztenek: a fehérborokhoz a chardonnay és az aligoté fajtákat, a vörösekhez pinot noirt és gamay-t.
A kora esti órákban érkezünk Dijonba, szállás elfoglalása (1 éj).
Szállás: Ibis Dijon Centre Clemenceau 3*
2. nap: Dijon - Beaune (60 km)
Reggeli után az egykori Burgundi Hercegség fővárosával, Dijonnal ismerkedünk, mely egyben a világhírű burgundiai borvidék északi végpontja is. Dijon Franciaország egyik legvonzóbb városa. Napsütötte terei, fa cölöpős házikói, középkori épületei bájos hangulatot árasztanak. Már a római időkben létesült itt egy vár Divió néven.
Gyalogos városnézésünk során számos műemléket látogatunk meg. A félkör alakú központot (Place de la Libération) a 17. sz. alakították ki. Sétánk közben bemegyünk a három szárnyból álló Merész Károly és elődeinek egykori palotájába (Palais des ducs et des États de Bourgogne), melyben ma a Szépművészeti Múzeum kiállításai találhatók. Érintjük a 14. sz. Église Notre Dame templomot, melynek egyik kápolnájában található a 11. sz. Fekete Madonna fa szobor, amely az egyik legrégebbi ilyen alkotás az országban. Ezután a 13. században épült három tornyú Cathédrale St Bénigne-t látogatjuk meg. A katedrális jellegzetessége a közel 100 m magas huszártorony.
A városnézés közben rövid szabadidő, ebédelési lehetőség egyénileg, mely során felfedezhetjük Burgundia zamatos gasztronómiai ízvilágát.
Délután elkezdjük burgundiai utazásunkat a Cote-de-Nuits borút mentén. Elsőként a Domaine du Clos St Louis pincészetbe látogatunk, ahol a pincészet 4 féle borát kóstoljuk meg.
A kóstolót követően a kora esti órákban érkezünk Beaune-ba, szállás elfoglalása (2 éj), vacsora egyénileg.
Szállás: Hotel Athanor 3*
3. nap: Beaune
Reggeli után a családi hagyományokat őrző, 1867-ben alapított, La Moutarderie Fallot tradicionális mustárkészítő üzemébe látogatunk. Itt megismerhetjük a híres dijoni mustár készítésének folyamatát, majd meg is kóstolhatjuk, vásárolhatjuk az itt készült termékeket.
Ezután a burgundiai bortermelés központjával, Beaune-nal ismerkedhetünk. Megtekintjük a híres középkori kórházat (Hotel Dieu), mely Franciaország egyik legrangosabb történelmi műemléke, a gótikus építészet egyik remekműve. A kórházat a Száz éves háború vége előtt, 1443-ban alapították a sebesültek, a szegények megsegítésére. Sétánk során megtekintjük a lenyűgöző méretű (50 m hosszú, 14 m széles, 16 m magas) szegények termét, majd a hajdani konyhát, gyógyszertárat, és egyéb lakó termeket.
1457-ben kerültek ide az első szőlőültetvények. Napjainkra 60 hektáros birtokáról vált ismertté az egykori kórház. Minden évben, november harmadik vasárnapján itt tartják a világ egyik leghíresebb boraukcióját a régió nagy presztízsű boraiból. A múzeumi részben eredeti bútorok, kórházi felszerelések, eszközök láthatóak.
Délután egy pincészetbe látogatunk. A látogatáson megismerhetjük a pincészet történetét, majd 5 féle, kiváló minőségű bort kóstolunk meg. Ezt követően szabadprogram, és fakultatív vacsora egy hangulatos helyi étteremben.
4. nap: Beaune – Lyon (200 km)
Reggeli után Lyon felé utazunk. Útközben a Burgogne vidék déli területén található, Antonin Rodet családi birtoknál állunk meg, ahol 1875-óta foglalkoznak bortermeléssel. Séta az ültetvények között, majd a Burgundia-i borvidék legjobb Premier Cru és Grand Cru borainak kóstolása (5 bor) sajt és felvágott kíséretében.
Közel 1,5 órás buszozást követően érkezünk A les Roches Bleues pincészetbe, ahol a pincelátogatást követően 5 bort és házi készítésű kenyeret kóstolunk. Az utolsó birtok gyönyörű környezete és kiváló borai méltón zárják burgundiai kalandozásunkat.
Tovább indulunk Lyonba, a gasztronómia fővárosába. Panorámás buszos városnézés során megtekintjük a reneszánsz városrészt, a románkori Amfiteátrumot, a Saint Jean katedrálist és a Notre Dame Du Fouriére bazilikát.
Az autentikus Lyon-i konyha nagyban meghatározza a tradícionális francia konyhaművészetet. A Lyon-i Bouchon éttermek, olyan kisvendéglők, melyek házias ételeket kínálnak. Kockás abroszok, régi plakátok, rézserpenyők emlékeztetnek a hagyományokra. Az éttermek fő jellemzője a családias hangulat, hogy a vendég otthon érezze magát! A városban számos Michelin étterem található, de a helyi Bouchonok-ban kóstolhatjuk meg a helyi ízeket a maguk egyszerűségében. Az étlapok jellemző fogásai: hurka, kolbász, felvágottak, csukagaluska, buggyantott tojás burgundiai szósszal, rántott pacal … Az ételeket zamatos borok kisérik: Beaujolais vagy a Cotes du Rhone kíváló borai. Szállás Lyonban (1 éj). Vacsora egyénileg.
Szállás: Ibis Styles Lyon Centre Part Dieu 3*
5. nap: Lyon - Budapest
A hangulatos óvárosból a híres Bocuse csarnokhoz sétálunk. 1859-ben épült fel Lyon első fedett piaca. Azóta többször felújították az épületet, mely néhány éve kapta a „Les Halles de Lyon – Paul Bocuse” nevet, a gasztronómia papjaként és a konyhaművészet örök nagyköveteként is emlegetett híres chefről, Paul Bocuseról. Itt minden megtalálható, ami szükséges egy igazi ínyenc fogás elkészítéséhez. A tradícionális éttermek is innen szerzik be a legfrissebb alapanyagokat. És nem csak a szemünk élvezheti a gazdag kínálatot, sok árusnál lehet kóstolni is. Ezután szabadprogram, majd transzfer a repülőtérre. Hazautazás az Easyjet menetrend szerinti járatával. Érkezés Budapestre.
UNESCO Világörökségi helyszínek:
- Lyon óvárosa
- Burgundia speciális klímájú borvidéke